Tapahtumat


Aleksi Ahtolan esitelmä presidentti K.J. Ståhlbergin turvallisuuspolitiikasta

Filosofian tohtori Aleksi Ahtola esitelmöi presidentti K.J. Ståhlbergin turvallisuuspolitiikasta Helsingissä Annantalolla, os. Annankatu 30, torstaina 25.1 2024 klo 18. 

Filosofian tohtori Aleksi Ahtola.
Filosofian tohtori Aleksi Ahtola.

K.J. Ståhlberg kohtasi useita ulkoisia ja sisäisiä haasteita presidenttikautensa aikana. Haasteista huolimatta kansalaisten turvallisuus lisääntyi Ståhlbergin presidenttikauden aikana. Esitelmässä käsitellään mm. reunavaltiopolitiikkaa, Tarton rauhaa ja sisäistä turvallisuutta.

Ahtola on tehnyt väitöskirjansa K.J. Ståhlbergin ystävästä ja yhteistyökumppanista Suomen ensimmäisestä puolustusministeristä, kenraalimajuri Bruno Jalanderista. Ahtola on taustoittanut Esa Leskisen kirjoittaman ja ohjaaman Kansallisteatterin juhlanäytelmän "Ensimmäinen tasavalta. K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta."


K.J. Ståhlberg-mitalit filosofian tohtori Aleksi Ahtolalle ja ohjaaja Esa Leskiselle

9.10.2023

Puheenjohtaja Matti Saarinen luovutti säätiön hallituksen myöntämät K.J. Ståhlberg-mitalit filosofian tohtori Aleksi Ahtolalle ja ohjaaja Esa Leskiselle 4.10.2023.

Ståhlberg-mitalit 4.10.23 vas. Aleksi Ahtola, Matti Saarinen ja Esa Leskinen.
Ståhlberg-mitalit 4.10.23 vas. Aleksi Ahtola, Matti Saarinen ja Esa Leskinen.

Stipendi Rasmus Myllylahdelle

10.06.2023

Säätiön stipendi Haapajärven lukion laki- ja yhteiskuntatiedon ansioista myönnettiin tänä vuonna ylioppilas Rasmus Myllylahdelle. Stipendin ja kunniakirjan jakoi hallituksen jäsen Juha Eronen ylioppilasjuhlassa Monitoimitalolla 3. kesäkuuta.

Rasmus Myllylahti ja Juha Eronen presidentti K. J. Ståhlbergin isän haudalla Haapajärven hautausmaalla. Kuva: Jarmo Eronen.
Rasmus Myllylahti ja Juha Eronen presidentti K. J. Ståhlbergin isän haudalla Haapajärven hautausmaalla. Kuva: Jarmo Eronen.

Hallituksen kokous Joensuussa

8.06.2023

K. J. Ståhlbergin hallitus kokoontui Joensuussa 8. kesäkuuta. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, jaettiin kaksi K. J. Ståhlberg-mitalia sekä myönnettiin kunniajäsen arvonimi kotiseutuneuvos Juha Eroselle.

Erosella on ollut keskeinen osa Haapajärvellä sijaitsevan K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseon perustamisessa ja kehittämisessä. Hän on toiminut myös Ståhlbergin säätiön hallituksen jäsenenä vuodesta 1993.

K. J. Ståhlberg- mitalit myönnettiin ohjaaja Esa Leskiselle ja filosofian tohtori Aleksi Ahtolalle. Leskinen on käsikirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatterissa esitettävän näytelmän "Ensimmäinen tasavalta - K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta". Ahtolan väitöskirjassa "Julkisuus kaksiteräisenä miekkana – maaherra ja upseeri Bruno Jalander poliittisessa kulttuurissa 1917-1946" on kerrottu Jalanderin olleen K. J. Ståhlbergin läheinen yhteistyökumppani ja hyvä ystävä. Hän toimi Ståhlbergin presidenttikauden aikana neljästi ministerinä. Ahtola on myös toiminut "Ensimmäinen tasavalta"-näytelmän taustoittavana tutkijana.

K. J. Ståhlberg-mitali voidaan myöntää yhteisöille tai yksityisille henkilöille, jotka ovat edistäneet presidentti Ståhlbergin edustamaa kansanvaltaista kehitystä, oikeusvaltiota ja kansalaissopua. Mitalia on jaettu vuodesta 2015, jolloin K. J. Ståhlbergin syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta.

Säätiön hallituksen jäseniä Pielisjoen linnan pihalla. Kaarlo Juho ja Ester Ståhlberg yöpyivät suojeluskuntatalona toimineessa rakennuksessa 14.-15.10.1930 välisen yön presidenttiparin kyydityksen päätyttyä.            Kuva: Jarmo Eronen
Säätiön hallituksen jäseniä Pielisjoen linnan pihalla. Kaarlo Juho ja Ester Ståhlberg yöpyivät suojeluskuntatalona toimineessa rakennuksessa 14.-15.10.1930 välisen yön presidenttiparin kyydityksen päätyttyä. Kuva: Jarmo Eronen