Kotimuseo


K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo kuvastaa 1800-luvun lopun maaseutupappilaa.
K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo kuvastaa 1800-luvun lopun maaseutupappilaa.


K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo Haapajärvellä

Kaarlo Juho Ståhlbergin kotina vuosina 186979 toiminut Ronkaalan pappila on rakennettu vuonna 1784. Rakennus myytiin kunnalle v. 1898, ja se toimi myöhemmin kunnantupana, postitoimistona ja kansanhuoltovirastona. 1950-luvulla kunta lahjoitti rakennuksen paikalliselle kotiseutuyhdistykselle. V. 1966 rakennus myytiin 350 markalla polttopuiksi. Opettaja Juha Eronen ja toimittaja Ilmari Luhtasela perustivat syksyllä 1966 entistämistoimikunnan, jonka toimesta rakennus pelastettiin ja siirrettiin lähes alkuperäiselle sijaintipaikalle.

Ståhlbergin lapsuudenkodin entistämistyö rahoitettiin kansalaiskeräyksellä ja K.J. Ståhlbergin Säätiön julkaiseman kirjan "K. J. Ståhlberg ja Suomen itsenäisyys" myyntituotoilla. Keräystoiminnan suojelijana toimi tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Museo avattiin yleisölle 26.7.1969.

K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo kuvastaa 1800-luvun lopun maaseutupappilaa. Esineet museoon on saatu pääosin lahjoituksina, osa on ostettu ja osa on lainassa Haapajärven kotiseutumuseosta. Museossa on Ståhlbergin myöhemmistä elämänvaiheista kertova valokuvasarja sekä kosketusnäyttö, jonka sisältöjen avulla voi tutustua tarkemmin museorakennuksen ja Suomen ensimmäisen presidentin vaiheisiin.

Presidentti K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo on Haapajärven kaupungin omistuksessa ja sivistyslautakunnan hallinnassa. Museo on avoinna yleisölle juhannuksen jälkeisestä keskiviikosta kuudenviikon ajan. Muina aikoina vierailut sovitaan erikseen.

Museon osoite

Ronkaalankuja 4, 85800 Haapajärvi


Lisätietoa:

www.haapajarvi.fi/kj-stahlbergin-lapsuudenkotimuseo

Haapajärven kulttuuripalvelut, soili.pentikainen@haapajarvi.fi